Hoe lang blijven antistoffen in het lichaam

Antistoffen Corona minstens 7 maanden aanwezig

We zijn 9 maanden verder en nog steeds heerst er veel onrust in de maatschappij over Corona. Dat is ook niet zo gek, want het raakt ons op vele vlakken: gezondheid, werk, familie, school. Gelukkig wordt er zo langzamerhand ook steeds meer bekend over het virus. Een term die veel gehoord wordt, is “antistoffen”. Ons lichaam maakt antistoffen aan als er een virus of een andere indringer in ons lichaam is, zodat het virus door het lichaam opgeruimd kan worden. Dat gebeurt ook bij het Covid19-virus. In de beginfase van het virus vind je IgM-antistoffen en later is dat IgG-antistoffen. De IgM-antistoffen verdwijnen na ongeveer 6 weken, of dan zijn ze in elk geval nauwelijks detecteerbaar. Dat is goed, want dan heeft het lichaam zijn werk gedaan.

Vervolgens zijn er de IgG-antistoffen. Deze ontstaan ongeveer vanaf week 3. Deze IgG blijft veel langer in het lichaam dan het IgM. Op dit moment zijn er meerdere onderzoeken over de hele wereld waaruit blijkt dat die IgG-antistoffen minstens 7 maanden in je lichaam blijven. En waarschijnlijk nog wel langer, alleen zijn de onderzoeksperiodes totnutoe te kort geweest om dat te kunnen constateren. Immers het virus is hier pas sinds februari aan zijn opmars bezig.

Ook het RIVM is tot de conclusie gekomen in hun Pienter-onderzoek dat antistoffen lang aanwezig blijven, minstens 200 dagen. Uit het Pienter-onderzoek blijkt dat de antistoffen niet alleen lang aanwezig zijn, maar dat ze in de loop der tijd ook sterker zijn geworden. De eiwitten van de antistoffen zijn sinds de start van het coronavirus beter in staat om zich te hechten aan de eiwitten van het virus en kunnen het virus daarom beter opruimen.

Antistoffen beschermen tegen herbesmetting

Het goede nieuws stopt nog niet. Want het blijkt ook uit steeds meer onderzoeken dat zolang je antistoffen hebt, je beter beschermd bent tegen het virus. In tegenstelling tot wat je in sommige media tegenkomt, is re-infectie uiterst zeldzaam. Er is op dit moment van 5 mensen bekend dat ze daadwerkelijk herbesmet zijn en 20 gevallen die nog onderzocht moeten worden of het echt herinfectie was. Vandaag de dag zijn er al ruim 61 miljoen mensen die positief zijn getest op Covid-19. Van die 61 miljoen zijn er dus maar 5 mensen herbesmet. Zoals gezegd, is herbesmetting buitengewoon zeldzaam.

Daarnaast weet het lichaam ook hoe het met het virus om moet gaan, mocht het ergens in de toekomst opnieuw in contact komen met het virus. Op dit moment wordt veel onderzoek gedaan naar de zogenaamde T-cellen, de geheugencellen. Deze cellen onthouden dat dat virus is geweest en weten wat ze moeten doen als het virus opnieuw het lichaam binnenkomt en hoe ze die eiwitten moet opsporen en aanpakken. Weten of je IgG-antistoffen hebt, kan voor een hoop rust zorgen. Op de werkvloer, in de privésituatie, in een tehuis etc. Als je IgG-antistoffen hebt, is je lichaam prima beschermd tegen het virus.

Wel of niet vaccineren?

Op 22 september gaf Jaap va Dissel al aan dat er minstens 1 miljoen mensen zijn die een corona-infectie hebben doorgemaakt, waarvan een groot deel het niet eens weet. We zijn nu 2 maanden en een 2e golf verder. Het zullen er nu veel meer zijn.

Bovenstaande werpt de volgende interessante vraag op. Als je weet dat je IgG-antistoffen hebt, als je weet dat je lichaam zichzelf dus goed kan beschermen, wat is in dat geval de toegevoegde waarde van een vaccinatie? Zover zijn we nog niet want de vaccinaties zijn nog niet goedgekeurd. Het is wel goed om daar alvast over na te denken.

Eerst maar naar het hier en nu. Het is al heel fijn en geruststellend om te weten of je IgG-antistoffen hebt. Dat kan heel eenvoudig worden vastgesteld met een serologische test. Dat is een test waarbij je met behulp van een druppel bloed de IgM en IgG-antistoffen kunt bepalen. Na 10 minuten is het resultaat af te lezen van het schermpje. Er zijn al vele zorgverleners die dat doen, zo ook bij New Health Centre. We hebben testlocaties op verschillende plekken in Nederland: Sneek, Leeuwarden, Amersfoort en Den Bosch. Meer weten? Klik hier.