Vermoeidheid of gewoon moe?

Vooral deze tijd van het jaar is “moe zijn” een veel voorkomend verschijnsel, wat als het ware als “normaal” wordt geaccepteerd. Het is immers winter.Toch is het helemaal niet nodig om vermoeid te zijn, als we de signalen van ons lichaam gaan begrijpen en er naar gaan handelen. Vermoeidheid, moe zijn is het allereerste signaal wat het lichaam geeft, dat er iets niet helemaal goed verloopt. Het kan zijn, dat juist door het gebrek aan zonlicht, de energie afneemt. De mens is immers een “licht wezen” en heeft zon nodig om goed te kunnen functioneren. Dus naar buiten! Toch blijkt dat lang niet voor iedereen genoeg te zijn. We trekken dikke kleding aan om ons warm te houden, en alleen het gezicht en soms ook de handen zijn niet bedekt. En de zon staat laag, als die zich laat zien. Hierdoor kan lang niet iedereen voldoende zonlicht opnemen. Mensen, die gevoelig zijn voor een te kort aan zonlicht voelen zich zeker na de invoering van de wintertijd sneller moe worden. Oplettende mensen merken ook, dat als er mooi vriezend winterweer is, ze meer energie krijgen. De herfstachtige winters, met veel bewolking, regen en mistige donkere dagen geven een verlaagde energie. Vermoeidheid en soms neerslachtigheid slaat toe.

Vitamine D

Vitamine D speelt in dit verhaal een belangrijke rol. De afname van Vitamine D, welke onder invloed van zonlicht in de huid wordt gemaakt, kan niet iedereen goed aanmaken. Tijdens een virus infectie neemt de vitamine D nog verder af, omdat het ook een rol speelt bij het immuunsysteem. Vitamine D werkt niet alleen als een vitamine, het werkt ook als hormoon door in de hersenen en heeft een taak bij de aansturing. Een te kort aan vitamine D kan daardoor meerdere processen net niet goed laten verlopen, waardoor vermoeidheid een eerste signaal is.

Vanuit de orthomoleculaire geneeskunde worden deze processen gevolgd. Door testen kan worden gekeken, of er inderdaad een te kort is aan vitamine D en zonlicht. Aanvulling van vitamine D tot het normale niveau, eventueel aangevuld met UV licht kan al heel veel doen. Misschien zit er ook nog een virusinfectie onder, die dan tegelijk aangepakt kan worden. En zo kan de energie weer volop gaan stromen en de vitaliteit terug komen.

De volgende keer gaan ik verder in op vermoeidheid en voeding.
.
Corry van der Voort, verpleegkundige, orthomoleculair geneeskundige.