Vermoeidheid of gewoon moe?

In de vorige blog over vermoeidheid is gesproken over de wintervermoeidheid. Nu wil ik dieper ingaan op vermoeidheid en voeding.

Als we maar gevarieerd genoeg eten, is suppletie niet nodig”, aldus het voedingsbureau. Maar hoe gevarieerd eten we eigenlijk? Als we 2x per dag een broodmaaltijd gebruiken en ’s avonds een pasta gerecht, is dat dan gevarieerd? De grondstof voor brood en pasta is tarwe. Op die manier eten we dus de hele dag hetzelfde, en (ook nog) bewerkte tarwe. Er zijn wel 10 verschillende soorten te noemen, die in plaats van tarwe gegeten kan worden. Denk hierbij aan gerst, haver rogge spelt, kamut, teff, gierst, quinoa, boekweit, rijst. En hoe minder bewerkt, hoe meer energie het lichaam uit de voeding kan halen. Het menselijk lichaam is een bijzonder ingenieus systeem, die in staat is om uit onze voeding “lichtenergie” te maken. Hiervoor werkt het nauw samen met ons microbioom, die bestaat uit een scala van micro-organismen in de darmen. Deze micro-organismen zijn heel belangrijk om ons gezond te houden en wij zullen ze dan ook dienen te voeden. Hoe gevarieerder we eten, hoe gevarieerder het leven van micro-organismen in de darm, hoe beter onze gezondheid. Variatie in voeding is dan ook de basis voor onze gezondheid.

We onderscheiden in onze voeding 3 hoofdgroepen:
1.Vetten, de brandstof voor onze motor als het over calorieën gaat.
2. Eiwitten, de bouwstoffen en herstelstoffen voor ons lichaam.
3. Koolhydraten, waaronder de genoemde “granen” vallen.
Al deze stoffen worden op en bepaalde manier verwerkt en zo gevormd, dat ons lichaam zelf de schade kan herstellen, die opgelopen wordt door het lichaam te gebruiken gedurende de dag. Sterker nog, ons lichaam dient gebruikt te worden, omdat daarmee het “zelfhelend vermogen” wordt gestimuleerd, en herstel bevordert.
Officieel kun je groenten verdelen in de genoemde groepen. Maar omdat groenten zo veelzijdig is een zo goed te combineren, is het een speciale groep, waar je dagelijks van dient te gebruiken om gezond te blijven. Groenten bevatten (bijna) alle vitaminen, mineralen, spoorelementen en enzymen, die nodig zijn om vermoeidheid te voorkomen. Laat daarom de helft van wat je eet uit groenten (en /of een beetje fruit) bestaan. En van alle delen van de plant wat. Dat wil zeggen: een wortel, wat blad of steel, en nog wat van de bloem of vrucht. Een simpel voorbeeld als salade: radijs, sla en komkommer, afgemaakt met wat citroensap en olijfolie.

Voeding betekent ook meer, dan alleen je maag vullen. Iedereen heeft vast wel eens de ervaring gehad, dat een maaltijd niet zo goed smaakt, als je net daarvoor een onenigheid hebt gehad. Misschien is het dan beter om niet te eten, en eerst tot rust te komen. Tijdens een rustige maaltijd in een goede sfeer kun je je verbinden met het eten op je bord. Je zintuigen zullen je lichaam de juiste informatie sturen om de juiste enzymen en spijsverteringssappen te produceren. Je zult op tijd voelen, dat het genoeg is. En na de maaltijd voel je je voldaan, en met vernieuwde energie kun je weer verder.

Wist je dat de grootste verwerking van alle informatie ’s nachts plaats vindt?

Dus ook de verwerking van het voedsel. Moe opstaan ’s morgens kan dus zeker met je voeding te maken hebben.

Corry van der Voort
Verpleegkundige, orthomoleculair geneeskundige.