De nieren

Deze kleine, boonvormige orgaantjes liggen naast de wervelkolom, ter hoogte van de tweede lumbale wervel. Deze kleine organen spelen een grote rol in de waterhuishouding van ons lichaam. Water staat voor leven. En het leven is vol emotie, door het verlangen “te zijn”. Zo kunnen emotionele problemen gespiegeld worden door de nieren. Hoe werkt dat?

Fysieke werking van de nieren

Vanuit de het lichamelijke aspect gezien, zorgen de nieren voor de balans met betrekking tot de waterhuishouding en de elektrolyten. Elektrolyten zijn stofjes, opgelost in water elektriciteit geleidt. Dat is belangrijk, onder andere voor het hart en de spieren. De elektrolyten hebben een interactie met elkaar. Een te kort aan elektrolyten maakt ziek.
De nieren zuiveren het bloed. Elke minuut stroomt er een liter bloed door je nieren. Volwassenen hebben 5 liter bloed. Dat betekent dan ook, dat er elke 5 minuten al je bloed door de nieren stroomt. Al dat bloed wordt gezuiverd van:

De genoemde stoffen betekent niet, dat er een te veel in het lichaam aanwezig is, maar dat de nier niet alle stofjes uit de voorurine door de buisjes zijn terug geresorbeerd. Zo zorgt de nier hier ook voor een balans.
Verder produceren de nieren twee hormonen. Renine om de bloeddruk in balans te houden, en erytropoëtine, die de vorming van rode bloedcellen in het beenmerg activeert.

Spiegeling van de nieren.
Er zijn maar enkele uitdrukkingen of gezegden over de nieren. De nieren proeven betekent, dat de innigste gedachten van iemand worden onderzocht. Hoe verwerkt iemand zijn ervaringen, en hoe gaat die persoon er mee om? Dat kan voor de persoon, die beproefd wordt, angst veroorzaken. De diepste emotie van de nieren is dan ook angst, en veiligheid. Hoe veilig ben je in de wereld van het NU? Het verwerken, zuiveren, uitfilteren en loslaten van bewuste en onbewuste gevoelservaringen symboliseren de nieren, zodat de energie kan blijven stromen en er groei kan zijn. Het zoeken en vinden van een goede balans, door dat tot je te nemen wat goed voor je is en los te laten, wat niet bij jou past, zonder daar angstig of onveilig over te voelen.
Een andere uitdrukking, in hart en nieren. Dit betekent, dat de persoon iets doet met passie en vol vreugde en overgave, zonder zichzelf er in te verliezen. De juiste balans weten te vinden met volle vreugde.

Ondersteunende kruiden en voeding
De nieren houden niet van overdaad. Hier geldt het Nederlandse spreekwoord Overdaad schaadt. Maar wat is overdaad? Dat is weer heel persoonlijk bepaald. De afvalstoffen van de eiwitvertering (urinezuur en ureum) worden via de nieren uitgescheiden. Daarnaast zijn vooral de kleine bloedvaatjes gevoelig voor te veel suiker en de verkeerde vetten. Van groenten en fruit worden de nieren over het algemeen blij, vooral de soorten met de blauwe kleur, zoals blauwe bessen, aubergine, en de groenten soorten met veel water, zoals komkommer.
Natuurlijk zijn er voedingsmiddelen en kruiden, die de werking van de nieren kunnen helpen en ondersteunen. Zo bestaat er nier-blaasthee, waarbij berkenblad een ingrediënt er van is. De jonge blaadjes in het voorjaar zijn eetbaar. Snipper ze over de salade, en in de soep. In combinatie met munt kun je een lekkere thee maken, omdat de smaak van de berkbladeren neutraal is.
Het madeliefje is urine afdrijvend en voor de darmen werkt het regulerend. De blaadjes worden in het voorjaar vaak gebruikt in reinigingskuren.
De guldenroede een urine afdrijvende werking en een reinigende werking van binnen uit. Hierdoor werkt het tegen jicht (ophoping van urinezuur), acné en eczeem. Thee trekken van de verse toppen.
Bij nier infecties kan citroenthee een uitkomt bieden naast de reguliere behandeling, omdat door het “zuur” van de citroen, de bacteriën geen kans krijgen zich te hechten. De cranberry werkt ook zo. Het vasthouden van vocht kan een signaal zijn van de nieren, maar heft het niet te zijn. Er zijn ook andere redenen, waarom vocht wordt vast gehouden.

Hartelijke groet,

Corry van der Voort,
verpleegkundige en orthomoleculair geneeskundige

Nageslagen literatuur:
1. Visman/Visman algemene ziekteleer, klinische fysiologie, interne geneeskunde De tijdstroom ’87.
2. Ter Laan K. Nederlandse Spreekwoorden, spreuken en zegswijze Uitgeverij Elsevier ’87.
3. Beerlandt C. De sleutel tot zelfbevrijding. Uitgeverij Petiet ‘98
4. Kothe H.W. Das grosse Handbuch der Krauten und Heilpflanzen. VertalingVitataal/Dispa C. Veldman-uitgevers