FAQ Covid19-sneltest

Wat zijn de verzendkosten?
€  5,95 

Is de COVID-19 sneltest ook te bestellen voor consumenten?
Nee, deze test is op dit moment nog niet te bestellen voor consumenten. Wel kunnen cliënten via hun zorgprofessional de test verkrijgen.

Wordt de COVID-19 sneltest beschikbaar voor consumenten, zonder tussenkomst van een zorgverlener?
Onze leverancier staat in contact met de SG’s van de ministeries BZK en WVS vanwege ons verzoek om deze testen ook aan consumenten te mogen gaan leveren.

Zodra het Ministerie goedkeuring geeft, dan melden we dit.

Hoe vaak kan je een COVID-19 sneltest gebruiken?
De sneltest is voor eenmalig gebruik.

Wanneer wordt mijn bestelde COVID-19 sneltest geleverd?
Wij doen ons uiterste best om de bestelling binnen 2 à 3 werkdagen te leveren. Bestellingen worden op volgorde van binnenkomst afgehandeld.

Bij een eventuele lockdown, of indien er tijdelijk geen post geleverd kan worden, zijn we gerechtigd om de levering op te schorten tot de eerstvolgende mogelijkheid.

Hoe gaat het met de betaling?
Uw bestelt en betaalt via de website.

Bestellingen worden op volgorde van ontvangst en indien voldoende op voorraad uitgeleverd.

Is de COVID-19 sneltest betrouwbaar?
De fabrikant is het gerenommeerde BIOMERICA, Inc. uit de Verenigde Staten. De CE certificering voor de professionele markt dateert van 16 maart 2020.

Nauwkeurigheid
Wanneer je lichaam antilichamen heeft geproduceerd, dan is de Biomerica COVID-19 sneltest zeer nauwkeurig in staat om deze te detecteren. Wanneer iemand een milde besmetting heeft doorgemaakt, dan kunnen de testlijnen slechts licht aan-kleuren.
De Biomerica COVID-19 sneltest is vooral bedoeld om te bepalen of je het virus hebt doorgemaakt. Wanneer IgG de enige testlijn is die kleurt, dan ben je (in principe) immuun. Dat betekent nog steeds dat je alle hygiëne maatregelen moet blijven volhouden. 

De gevoeligheid voor detectie van IgG tegen SARS-Cov-2 bedraagt 99%. Uiteraard is geen enkele test 100% nauwkeurig. Het is bekend dat er mensen zijn die van nature minder of later antistoffen produceren dan normaal. De PCR test is regelmatig negatief, omdat het virus niet op de sample plaats aanwezig is, maar wel op een andere plek in het lichaam. De PCR test is de test die door ziekenhuizen en GGD gebruikt wordt als diagnose. Een PCR test kost overigens tussen € 200 en € 300.

Wat betekent de uitslag?

Antistof IgM

 • Een zichtbare IgM testlijn zonder IgG testlijn betekent: vroeg stadium van infectie – blijf in quarantaine totdat je 72 uur vrij bent van symptomen.
 • Een zichtbare IgM en IgG testlijn betekent: een vergevorderd stadium van infectie – blijf in quarantaine totdat je gedurende 24 uur vrij bent van symptomen

Antistof IgG

 • Een zichtbare IgG testlijn zonder IgM testlijn betekent: de infectie is voorbij, je hebt  immuniteit opgebouwd. Je kunt werkzaamheden weer hervatten. De kans op een nieuwe besmetting is nu minimaal. Blijf wel alle hygiëne maatregelen volhouden

PCR versus IgG/IgM testen

De Covid-19 sneltest is een serologische test voor antilichamen – eiwitten die door het immuunsysteem worden geproduceerd als reactie op ziekteverwekkende ziekteverwekkers. Als er antilichamen tegen een specifieke ziekteverwekker aanwezig zijn, toont dit aan dat er sprake is van een eerdere of huidige infectie.

Met één druppel bloed kun je in 10 minuten bepalen of je antistoffen hebt aangemaakt tegen het SARS-CoV-2 virus. Je leest het resultaat eenvoudig af op de testcassette.  

 

Tijdens de acute fase van de incubatie heeft de PCR-methode de voorkeur, omdat de salvia-test zeer nauwkeurig is en het virus onmiddellijk kan detecteren.   

Nadelen van de PCR-methode zijn dat deze ook leiden tot een vals-negatief resultaat bij acuut geïnfecteerde personen, als de test niet correct is gebruikt.
Bovendien is de test tijdrovend is, 2-3 dagen, en duur, ongeveer 200-300 euro per test.
 

 

In de acute fase kun je onmiddellijk een antilichaamtest  gebruiken en geadviseerd wordt om deze na 4-6 dagen te herhalen. Gedurende deze tijd worden de IgM-antilichamen gevormd en zijn ze detecteerbaar in het capillaire bloed.  

Tegelijkertijd stijgt het IgG-antilichaamniveau, wat lange tijd constant blijft in het bloed.  

Beide parameters zijn detecteerbaar in het bloed tijdens/na infectie.  

 

Voordelen van antilichaamtesten zijn: snelle uitvoering, in 10 minuten, gemakkelijk te hanteren, kostenbesparend. 

 

Grootste voordeel van de Biomerica COVID-19-sneltest 

Door de zeer hoge specificiteit (99%) in het IgG kan worden vastgesteld of een patiënt al een CORONA-infectie heeft ondergaan en nu immuun is. 

De medische literatuur spreekt van een aanwezigheidsduur van het IgG antilichaam van ongeveer 3 jaar.

Wat is het verschil tussen de COVID-19 sneltest en testen van andere aanbieders?
Deze CE gecertificeerde test is in Duitsland inmiddels in gebruik genomen door the German Institute for Health Screenings, het Duitse leger, het Rode Kruis en diverse corporaties.

Veel consumentenproducten die binnen de Europese Unie (EU) op de markt verschijnen, moeten een CE-markering hebben. De CE-markering geeft aan dat het product voldoet aan wettelijke eisen.

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is op de hoogte van het feit dat er Corona-zelftests worden aangeboden. Ook de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd heeft hier een bericht over naar buiten gebracht. Testen die thuis gebruikt kunnen worden om na te gaan of je het coronavirus bij je draagt zijn verboden als ze niet eerst beoordeeld zijn door een aangemelde instantie. 

De COVID-19 sneltest heeft een CE keurmerk, maar voor professionals!

Het CE keurmerk voor de COVID-19 sneltest geeft aan dat het voldoet aan alle wettelijke eisen en goedgekeurd is.

Alle testen die op de onderstaande websites worden aangeboden hebben:

 1. geen Nederlandse bijsluiter
 2. of worden alleen in hele grote aantallen verkocht
 3. én zijn van inferieure kwaliteit (gevoeligheid, specificiteit en nauwkeurigheid).

Uitwerking van de diverse tests zoals hierboven genoemd:

 1. www.praxisdienst.nl
 2. https://www.beautytec.nl
 3. https://www.allesvoorjetanden.nl/
 4. https://www.mediphos.com/
 1. https://www.praxisdienst.nl
 • Alleen een Duitse bijsluiter dus niet toegestaan voor de Nederlandse markt.
 • Er staat geen gemiddelde bij de onderstaande cijfers en geen betrouwbaarheidsinterval.

Gevoeligheid / specificiteit voor IgG: 97,4% / 99,3%
Gevoeligheid / specificiteit voor IgM: 86,8% / 98,6%
Testnauwkeurigheid voor IgG / IgM: 98,9% / 86,8%

Hieronder onze cijfers waarbij opvalt dat er juist geen onderscheid wordt gemaakt in IgG en IgM en waarbij de gemiddelde nauwkeurigheid van 96% met een betrouwbaarheidsinterval (95% BI *: 87,98% tot 99,11%) duidelijk maakt dat de Biomerica Covid-19 sneltest een superieure test is.

Relatieve gevoeligheid: 100% (95% BI *: 83,16% tot 100,00%)
Relatieve specificiteit: 94,0% (95% BI *: 83,45% tot 98,75%)
Nauwkeurigheid: 96,0% (95% BI *: 87,98% tot 99,11%)

*Betrouwbaarheidsinterval Testlijn regio

Test zoals aangeboden door de Praxisdienst: Covid-10 sneltest

 1. CE TüV Rheinland ISO 13485: 2016 CE gecertificeerde test.https://www.beautytec.nl
 • We doen ons uiterste best om te bevoorraden.
 • Mocht het eerder binnenkomen dan versturen wij het ook sneller. Wij zijn afhankelijk van de fabrikant.
 • Bewezen nauwkeurigheid van 92% en dus inferieur aan de onze Covid-19 sneltest.
 • Geen verdere informatie beschikbaar.
 1. https://www.allesvoorjetanden.nl
 • The only device that tests for both IgM and IgG antibodies with proven good clinical performance compared with RT-PCR.

Contains 40x test devices, 40x pipettes, two bottles of buffer

– In vitro diagnostic test
 – Qualitative determination of COVID-19’s IgM and IgG antibodies
 – 10μL whole blood / serum / plasma
 – Result after 15 minutes.
 – For Professional use only
 – CE TüV Rheinland ISO 13485:2016

 • € 600,00 Incl. btw COVID-19 IgM & IgG “Corona Virus” Rapid Testkit Box 40 stuks
 • Alleen te koop per 40 stuks.
 • Informatie in het Engels en niet in het Nederlands zoals bij onze test. Geen Nederlandse uitleg betekent niet goedgekeurd voor de Nederlandse markt.
 1. https://www.mediphos.com
 • Acro CE gemarkeerde sneltesten ondersteunen bij een snelle diagnose van COVID-19. De 2019-nCoV IgG/IgM-sneltest is erg nauwkeurig en gemakkelijk in gebruik, omdat er alleen een vingerprik nodig is. Het kwalitatieve resultaat volgt na slechts 10 minuten.
 • Engelstalige bijsluiter dus niet NL goedgekeurd!
 • Inspectie kan ingrijpen
 • De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op verschillende soorten (zelf)testen. Als het nodig is zal de inspectie optreden tegen aanbieders van niet-goedgekeurde zelftesten. Ook werkt de inspectie samen met collega-diensten in andere EU-lidstaten en met het ministerie van VWS om een compleet beeld te krijgen van de zelftesten die op de Europese markt worden aangeboden.