FAQ Covid19-sneltest

Kan ik met deze test uitsluiten dat ik Corona heb?

Nee, de test bij de GGD is specifiek bedoeld om te detecteren of je het virus op dit moment hebt. Onze test is bedoeld om aan te geven of je het virus al hebt doorgemaakt en antilichamen hebt opgebouwd.

Mag ik zelf de COVID-19 sneltest thuis uitvoeren?

Nee, het is op dit moment nog niet toegestaan de test thuis te gebruiken. De test dient door een BIG-geregistreerde zorgprofessional uitgevoerd te worden (i.e. bedrijfsarts, fysiotherapeut, verpleegkundige etc).

Kan ik de test op de eerste dag dat ik symptomen heb, gebruiken?

Wij adviseren om de sneltest niet in de acute fase maar na 5 dagen van besmetting te gebruiken. 

Wordt de COVID-19 sneltest beschikbaar voor consumenten, zonder tussenkomst van een zorgverlener?
Zodra het Ministerie goedkeuring geeft, dan melden we dit.

Hoe vaak kan je een COVID-19 sneltest gebruiken?
De sneltest is voor eenmalig gebruik.

Wanneer wordt mijn bestelde COVID-19 sneltest geleverd (alleen voor BIG-geregistreerde professionals)?
Wij doen ons uiterste best om de bestelling binnen 2 à 3 werkdagen te leveren. Bestellingen worden op volgorde van binnenkomst afgehandeld.

Bij een eventuele lockdown, of indien er tijdelijk geen post geleverd kan worden, zijn we gerechtigd om de levering op te schorten tot de eerstvolgende mogelijkheid.

Hoe gaat het met de betaling?
Voor de consument: u bestelt en betaalt via de website.

Voor de werkgever: per bedrijf wordt een testplan op maat gemaakt.

Is de COVID-19 sneltest betrouwbaar?
De fabrikant is het gerenommeerde BIOMERICA, Inc. uit de Verenigde Staten. De CE certificering voor de professionele markt dateert van 16 maart 2020.

Nauwkeurigheid
Wanneer je lichaam antilichamen heeft geproduceerd, dan is de Biomerica COVID-19 sneltest voor nagenoeg 100% in staat om deze te detecteren. Wanneer iemand een milde besmetting heeft doorgemaakt, dan kunnen de testlijnen slechts licht aan-kleuren.
De Biomerica COVID-19 sneltest is vooral bedoeld om te bepalen of je het virus hebt doorgemaakt. Wanneer IgG de enige testlijn is die kleurt, dan ben je (in principe) immuun. Dat betekent nog steeds dat je alle hygiëne maatregelen moet blijven volhouden. Op dit moment kan nog niet worden vastgesteld hoe lang de antistoffen blijven bestaan. Zolang de anti-stoffen IgG aanwezig zijn, ben je beschermd tegen het virus en kun je, daar waar het kan, sneller terugkeren naar de werkvloer.

De gevoeligheid voor detectie van IgG tegen SARS-Cov-2 bedraagt 99%. Uiteraard is geen enkele test 100% nauwkeurig. Het is bekend dat er mensen zijn die van nature minder of later antistoffen produceren dan normaal. 

Wat betekent de uitslag?

Antistof IgM

  • Een zichtbare IgM testlijn zonder IgG testlijn betekent: vroeg stadium van infectie – ga in quarantaine en neem contact op met de GGD,
  • Een zichtbare IgM en IgG testlijn betekent: een vergevorderd stadium van infectie – ga in quarantaine en neem contact op met de GGD.

Antistof IgG

  • Een zichtbare IgG testlijn zonder IgM testlijn betekent: de infectie is voorbij, je hebt  immuniteit opgebouwd. Je kunt werkzaamheden weer hervatten, mits de arbeidsomstandigheden dat toelaten. De kans op een nieuwe besmetting is nu minimaal. Blijf wel alle hygiëne maatregelen volhouden.
Als alleen het controlelijntje zichtbaar is en de IgM en IgG niet, dan betekent dat dat er geen antilichamen zijn waargenomen in het bloedmonster.

PCR versus IgG/IgM testen
De Covid-19 sneltest is een serologische test voor antilichamen – eiwitten die door het immuunsysteem worden geproduceerd als reactie op ziekteverwekkende ziekteverwekkers. Als er antilichamen tegen een specifieke ziekteverwekker aanwezig zijn, toont dit aan dat er sprake is van een eerdere of huidige infectie.

Met één druppel bloed kun je in 10 minuten bepalen of je antistoffen hebt aangemaakt tegen het SARS-CoV-2 virus. Je leest het resultaat eenvoudig af op de testcassette.  

Tijdens de acute fase van de incubatie heeft de PCR-methode de voorkeur, omdat de salvia-test zeer nauwkeurig is en het virus onmiddellijk kan detecteren.   

 

Ik ga naar Duitsland en ik moet een bewijs hebben dat ik binnen 48 uur een coronatest heb gedaan. Kunnen jullie mij een certificaat geven waarop staat dat ik coronavrij ben.
Nee, het doel van onze test is niet om te achterhalen of je op dit moment corona bezit. De test geeft aan of je het virus al hebt doorgemaakt en antilichamen hebt opgebouwd 

Kunnen jullie mij een certificaat geven met daarop de testuitslag van de sneltest
Ja, dat kan. De kosten hiervoor bedragen €15,-. Geef dit vooraf, bij het maken van de afspraak aan. Het is niet mogelijk om achteraf een certificaat aan te vragen voor een test die bijvoorbeeld een week daarvoor heeft plaatsgevonden.

Disclaimer
Op dit moment kan nog niet worden vastgesteld hoe lang de antistoffen blijven bestaan. Maar zolang je ze hebt, ben je beter beschermd tegen het virus en kun je, daar waar het kan, sneller terugkeren naar de werkvloer. De testuitslag is, net als bij de GGD, een momentopname.